lördag 7 januari 2012

Tröjtunika + fråga


Håller egentligen på med ett annat syprojekt, men passade på att sy denna tröjtunika under tiden då jag hade turkos tråd i covermaskinen. Tycker denna modell med lite rynk i ärmar och hals med ett litet sprund är så söt! Mönstret är från Ottobre 4/2011 och är egentligen storlek 98 men jag tog bort sömsmånerna och behöll längden. Storleken passade bra, men något kort för att vara en tunika mer som en tröja. Ottobres storlekar är ibland lite konstiga. Det prickiga tyget är tunn single jersey från Sydrömmar som jag för länge sedan sytt detta set till Pyret i. Turkos muddväv från mjuka tyger och röd knapp från svärmor. Rynktet i ärm och hals är gjord med framillionband. Tycker sömmen från covermakinen blev lite knagglig när man skulle bandkanta på framilionbandet. Kanske det är bättre att rynka utan det. Vet att man ska kunna rynka lite med covermaskinen om man höjer diffen men det har jag inte lyckats med. Annars var denna tunika en ren glädjesömnad och det är så kul att använda mina fina maskiner!


Har en fråga: Om ni har olika färg på kantbanden som själva tyget ni syr tex en tröja i, vad använder ni för färg på tråden som ni syr ihop tröjans ärmar med? Om man tar samma färg på tråden som kantbandet matchar det kanske inte tröjan och om man tar samma färg på tråden som tröjan så blir det inte så snyggt i ärmslutet där ärmen är ihopsydd om sömmen syns. klurigt!

Idag har vi haft en mysig heldag på stan med familjen och det blev så klart ett besök på Ohlssonstyger då jag tänkte kolla in deras rea. Tyckte inte att det var så mycket fint på rean men hittade två rutiga tunna bomullstyger för 29 kr/m. Det fanns dock en hel del andra jersetyger klöver, flodhästar, nytt stjärntyg och fjärilstyg till ordinariepris som fick följa med hem. De snurrar nu i tvättmaskinen.

14 kommentarer:

  1. Vilken fin tunika/tröja, härlig färgkombo! Måste erkänna att jag är lite lat när det gäller trådbyte så det blir svart på mörkare tyger och vitt på ljusare tyger oavsett kantbandsfärg... men håller med om att det hade varit snyggare att anpassa lite mer :-)

    SvaraRadera
  2. Vilken söt tunika!
    Har själv sytt en av samma mönster idag, men hade stora problem med framilonbandet. Inte att kantbanda på det, men jag tyckte att de angivna längderna i beskrivningen var för korta, men jag kanske har konstigt sort!?

    Jag brukar försöka använda tråd som matchar kantbandet, annars blir det som du säger så fult där man sytt ihop. JAG tycker att det är viktigast.

    SvaraRadera
  3. Den där tröjan är ju helt fantastisk, hade jag haft en tjej hade jag sytt en liknande på stuts! Snygga färger!

    SvaraRadera
  4. Snygg tröja! Har ritat av det där mönstret men sedan har det inte blivit mer än så. Jag syr oftast ihop tröjor med tråd som matchar tröjan har inte stört mig så mycket på att det inte matchar kantbandet eftersom jag inte tycker att det syns.

    SvaraRadera
  5. Älskar rött å turkos, så snyggt! Jättesöt blev den verkligen! Jag brukar oftast köra på den färg som tygets baksida har och bara byta yttersta tråden i den färg som tyget har;) berätta gärna hur kvalitén på tygerna är efter tvätt:)

    SvaraRadera
  6. Kul att du fågar ang. färg på tråd. Har själv funderat mycket på det och tänkt fråga i min bloggg :) Om själva tyget är ljust på insidan så känns det ju lite tråkigt att använda tex brun tråd även fast mudden är brun. osv. Så det blir lite olika från gång till gång. Ganska ofta vit tråd faktiskt.

    Vad söt tunikan blev! Jag gillar också det mönstret väldigt mycket, men min tjej drar också storlek 92 så jag har inte sytt det än. Kanske ska ta till mig dina modifieringar. Toppenfin färgkombination!

    SvaraRadera
  7. Nydelig tunika! Ønsker meg også cover!!

    SvaraRadera
  8. Vilken jättefin tunika du sytt! Jag har samma färg som på baksidan av tyget och sen stickar jag ner sömmen vid kantbandet på vanliga maskinen med samma färg som kantbandet har. Då syns det tex inte något vitt när man har på sig tröjan.
    Vilka härliga tyger du köpt!

    SvaraRadera
  9. Urfint!!!! Snyggt med turkos till rött!
    Jag har gjort som Onomak. ;o)

    SvaraRadera
  10. Vad fin den blev. Rött och turkost är en oslagbar kombination! :-)

    SvaraRadera
  11. tycker också att den blev kanon!
    Jag syr nästan alltid med vit tråd i overlocken... eller nästan... har aldrig bytt färg i den;) innan jag hade coverpron tyckte jag inte det var ngt problem då jag alltid sydde kantbandet sist... men nu viker jag kanten på baksidan som blir vid ändarna och gäster med samma tråd som kantbandet med den vanliga maskinen. Vet inte om du förstår vad jag menar??
    Vill även tillägga att jag bara avgudar kjolen i förra inlägget!!
    å grattis till det som komma skall;) Härligt att få sy en massa bebiskläder igen;)

    SvaraRadera
  12. Vilken alldeles finfin tröjtunika!! Supersöt! Å vad roligt att vi är i samma sits. Vi flyttade in i vårt hus för två månader sen, efter att hantverkarna hade haft gott om tid på sig att göra färdigt. Dock återstod ganska mycket såklart...hantverkare...suck!! Å gravida igen båda två:) Haha...vi får väl se vem som levererar först;) Hoppas ni trivs i huset!
    Kram H

    SvaraRadera
  13. Mmmmmmmm, gillar den här modellen skarpt jag med :D

    SvaraRadera
  14. jätte härlig, gillar prickar passar både stora och små. Jag använder vitt till ljusa tyger och svart till mörka, tycker inte att det syns så mycket om man stickar ner sömmen =)

    SvaraRadera